PUHAČKI ODJEL

  • Flauta
  • Klarinet
  • Saksofon

FLAUTA

Flauta se po tradiciji ubraja u drvene – puhačke instrumente jer je ranije bila građena od drveta. U novije vrijeme redovito je metalna. U izvođačko – tehničkom smislu flauta je vrlo spretna i smatra se najpokretljivijim instrumentom u orkestru, vrlo precizne i izrazite artikulacije. Može se reći da njenom karakteru više odgovara vedra, lepršava glazba lirskog obilježja.

Ideal zvučnosti flaute je svijetli, čisti i prodorni zvuk te kao takav ima povoljan odnos prema drugim instrumentima u orkestru. Naravno, flauta je i solistički instrument. Najviše literature je pisano u XVIII. stoljeću, iako su i druge epohe posvećivale pažnju ovom instrumentu. Impresionizam dovodi do punog korištenja flaute na oba područja, izvlačeći sve što pružaju njene tonske, izražajne i tehničke odlike.

Flauta, prodorna, pastoralna i zanimljiva, predstavlja izazov mladom glazbeniku, te mu istovremeno garantira fokus publike i ljepotu muziciranja.

KLARINET

Klarinet je drveni puhački instrument bogatih izvođačkih mogućnosti. Spada među najvirtuoznije instrumente po lakoći s kojom se mogu izvoditi vrlo brzi i složeni tonski pokreti. Odlikuje se širokim rasponom tonova i glasnoće, a sam njegov ton je bogat i vrlo izražajan. Svoje mjesto nalazi u orkestrima, komornim ansamblima, kao solo instrument, a vrlo značajnu ulogu ima i u jazzu.

SAKSOFON

Saksofon je drveni puhački instrument izgrađen od metala. Ime je dobio po svom izumitelju A. J. Saxu, poznatom tvorcu limenih puhačkih instrumenata. U početku se koristio samo u vojnim orkestrima, a svoju slavu stječe tek krajem 20.-tih kada svoju afirmaciju pronalazi u jazz glazbi. Tada postaje jednim od najomiljenijih instrumenata širom svijeta, a često se danas pojavljuje u rock i pop glazbi. GITARSKI ODJEL